Ga naar home page
Aluminium maatwerk voor uw veiligheid
Onthaal > Producten > Ladders > Kooiladders
prod2
Kooiladder: evacuatie- en toegangs- oplossing in industriële kwaliteit.

Aluminium kooiladders: Veiligheid en duurzaamheid in 1

Kooiladders zijn een essentieel onderdeel van de veiligheidsvoorzieningen in gebouwen waar verticaal transport en evacuatie nodig zijn. Deze ladders, gemaakt van duurzaam aluminium, bieden een veilige en betrouwbare toegang tot verhoogde gebieden, zoals daken, mezzanines en platformen. Ze worden vaak gebruikt in commerciële gebouwen, industriële faciliteiten en openbare ruimtes waar een snelle en veilige evacuatie in geval van een noodsituatie cruciaal is.

Voordelen van Aluminium Kooiladders

 1. 1. Duurzaamheid: Aluminium kooiladders zijn buitengewoon duurzaam en bestand tegen de elementen. Het aluminium materiaal is roestbestendig, waardoor de ladders geschikt zijn voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Ze kunnen extreme temperaturen, vochtigheid en andere weersomstandigheden weerstaan, wat resulteert in een lange levensduur zonder significante slijtage of corrosie.
 2. 2. Lichtgewicht: Het gebruik van aluminium maakt de kooiladders lichtgewicht en gemakkelijk te hanteren. Dit is vooral belangrijk bij het installeren, onderhouden en inspecteren van de ladders. Het lichte gewicht vergemakkelijkt ook het transport en de installatie op locaties met beperkte toegang.
 3. 3. Veiligheid: Kooiladders bieden een extra beveiligingslaag door een beschermende kooi rondom de ladder te hebben. Deze kooi voorkomt dat gebruikers per ongeluk van de ladder vallen en biedt extra stabiliteit en ondersteuning tijdens het beklimmen. Het ontwerp van de kooiladder voldoet aan strenge veiligheidsnormen en richtlijnen, waardoor de veiligheid van gebruikers wordt gegarandeerd.
 4. 4. Maatwerk: Aluminium kooiladders kunnen op maat worden gemaakt om aan de specifieke eisen van een gebouw te voldoen. Of het nu gaat om de hoogte, breedte, aantal treden of speciale aanpassingen, de kooiladders kunnen worden aangepast aan de unieke behoeften van het project. Dit zorgt voor een perfecte pasvorm en maximaliseert de veiligheid en bruikbaarheid van de ladder.
 5. 5. Onderhoudsgemak: Aluminium kooiladders vereisen minimaal onderhoud. Het materiaal is bestand tegen corrosie en roest, waardoor regelmatige schilderbeurten niet nodig zijn. Het af en toe reinigen van de ladder met water en zeep is meestal voldoende om de goede staat te behouden. Dit bespaart tijd en kosten op lange termijn.
kooiladder kopen

Vertrouw op Aluminium Kooiladders voor Veilige Verticale Toegang

Aluminium kooiladders bieden een combinatie van veiligheid, duurzaamheid en gebruiksgemak. Ze zijn ontworpen om de hoogste normen op het gebied van veiligheid en constructie te overtreffen. Of het nu gaat om het dagelijkse gebruik voor onderhoudswerkzaamheden, toegang tot daken of noodevacuaties, aluminium kooiladders zijn een betrouwbare keuze die gemoedsrust biedt aan zowel gebouweigenaren als gebruikers.

Het investeren in hoogwaardige aluminium kooiladders is een essentiële stap om te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften en om een veilige en toegankelijke werkomgeving te creëren. Deze ladders bieden niet alleen een betrouwbare verticale toegang, maar zorgen ook voor een optimale bescherming van werknemers en bezoekers tijdens hun dagelijkse activiteiten. Met de voordelen van duurzaamheid, lichtgewicht constructie en aanpasbaarheid is aluminium de ideale keuze voor kooiladders die aan uw specifieke behoeften voldoen.

kooiladder prijs

Minder esthetisch dan uitklapbare ladders, kooiladders kunnen gebruikt worden voor:

Kooiladders en balkons die worden gebruikt voor de evacuatie van een middelhoog flatgebouw.

Vaste brandladder met kooi voor balkons

Kooilladder voor toegang tot en onderhoud van zonnepanelen.

Kooiladder voor zonnepanelen onderhoud op een dak

Kooiladder met rustplatforms geïnstalleerd aan opslagtanks voor onderhoud.

Kooiladder voor silo en oplagtank

2 kooiladders loodrecht op de gevel geplaatst, naast ramen, en gebruikt voor de evacuatie van een gebouw met 7 verdiepingen.

Gevelladder met kooi voor brandevacuatie door ramen


Dakladder met kooi, veiligheidsdeur, poort en vangrails, gebruikt voor onderhoud.

Beveiligde kooiladder voor een plat dak

Vaste kooiladders voor toegang tot het dak van een hoge constructie.

Kooiladders voor daktoegang van een industrieel gebouw

Plat dakvenster en schacht met een kooiladder die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot het platte dak.

Kooiladder dakraam - rookkoepel

Kooiladder voor toegang tot een reservoir van een waterzuiveringsinstallatie.

Kooiladder voor waterzuiveringsinstallaties


Kooiladder gebruikt om toegang te krijgen tot de bovenkant van een mezzanine.

Kooiladder voor een mezzanine

Putkooiladder met 2 telescopische handgrepen voor een veilige toegang tot de ondergrondse ruimtes gebruikt voor inspecties.

Putladder met kooi en telescopische handgrepen

Ladder met kooi gebruikt voor onderhoud en inspectie van airconditioningstoestellen.

Kooiladder voor onderhoud en inspectie van airconditioningstoestellen

Ladder gebruikt om toegang te krijgen tot een loopplatform bovenop twee horizontale opslagtanks.

Kooiladder en industriele loopbruggen

Modulaire opbouw

De JOMY vaste ladder wordt samengesteld uit standaardelementen, die worden verbonden door inschuifbare verbindingstukken.
De sporten van deze brandladders zijn vastgeklonken in de ladderbomen en hebben bovenaan antislipgroeven.

Modulaire kooiladder met inschuifbare verbindingstukken en sporten met antislipgroeven.

Hoogwaardige en corrosievrije afwerking

De laddderbomen, sporten, verbindingsstukken en verbindgselementen met de muur zijn extrusieprofielen uit hoogwaardig aluminium welke geanodiseerd zijn.
De verbindingselementen zijn uit roestvrij staal.
Deze kooiladders zijn conform de bestaande Europese normen.

Geanodiseerde aluminium kooiladders met roestvrij staal verbindingselementen.

Speciaal ontworpen bevestigingsklauwen

Wandsteunen, veiligheidskooien en dergelijke worden met speciaal ontworpen klauwen aan de ladderbomen bevestigd.
Deze klauwen kunnen klemmend of vrij schuivend worden gemonteerd. Om de kooi te bevestigen zullen ze klemmend worden gemonteerd maar om de ladder te bevestigen aan de wandsteunen monteert men ze vrij zodat de thermische uitzetting van de ladder kan worden opgevangen.

De JOMY kooiladders gebruiken speciaal bevestigingsklauwen voor de bevestiging van de veiligskooi en de wandsteunen aan de ladderbomen.

De JOMY veiligheidskooi

Deze kooi kan uitgevoerd worden als halve kooi, driekwartskooi of volle kooi.
Volgens de norm ISO 14122-4 moet een kooi voorzien worden voor ladders hoger dan 3 meter.
De JOMY veiligheidskooi bestaat uit ringen met vierkante profielen die worden doorboord door 5 kooistijlen bestaand uit ronde aluminium buizen.

Vaste ladders met veiligheidskooi met volle omtrek, 3/4 omtrek of 1/2 omtrek voor meer protectie tijdens brandevacuatie en toegangs.

Kooiladder met versprongen montage

De norm ISO 14122-4 bepaalt dat een vaste ladder uit één geheel, niet langer mag zijn dan 10 m. Langere ladders moeten versprongen worden uitgevoerd, met een rustbordes iedere 6 m of minder. Via het rustbordes stapt men van de ene op de andere ladder. Let op, dit bordes moet ook degelijk omgeven worden door een veiligheidskooi.

Kooiladders langer dan 10 m moeten versprongen worden uitgevoerd, met een rustbordes iedere 6 m of minder (norm ISO 14122-4).

Ophaalbaar onderste ladder - deel

Een ideale anti-misbruik optie: productpagina.

Kooiladders met uitschuifbare deel: onderste deel of delen van de ladder schuiven uit wanneer gewenst. Deze beweging is uitgebalanceerd met tegengewichten.

Opstapbordes over dakrand

JOMY heeft oplossingen voor elke vorm en grote van dakrand zodat deze dakrand geen gevaarlijk obstakel vormt om op de kooiladder te komen.

Opstapbordes over dakrand - op maat oplossingen.

Laddertoegang aan de bovenkant

Deze toegang kan veilig gebeuren met de JOMY verhoogde en verbrede ladderbomen al dan niet uitgevoerd met een veiligheidskooi.
Er kan ook nog een veiligheidsdeurtje worden voorzien.

Kooiladder met verhoogde en verbrede ladderbomen en veiligheidsdeur.

Toegangsbordessen op maat

Om op een veilige manier op de ladder te komen bovenaan of ergens in het midden van de ladder, zijn er de JOMY bordessen en toegangbalkons.

Brandladder met kooi en op maat bordessen.

Andere opties

 • Veiligheidsdeur onderaan de ladder eventueel uitgebreid met een afsluitingdeur op de kooi;
 • Poederlakken in uw gewenste RAL kleur;
 • Verticale valbeveiliging bestaande uit vaste rail met loper;
 • De JOMY kooiladders kunnen volledig op maat gemaakt worden.
JOMY kooiladders andere opties: veiligheidsdeur, valbeveiliging, RAL kleur, op maat gemaakt,…

A = Te overbruggen niveauverschil

B = Totale beschikbare hoogte

C = Maximale afstand tot bevestigingswand

D = Verhoging ladderbomen

Welke afmetingen opmeten om uw kooiladder te specifieren?

Gebruik

Waarom en wanneer moet een kooiladder worden gebruikt (wetgeving en normen)?

Twee redenen:

 1. In de industrie vereist de ISO EN 14.122 norm (Veiligheid van machines - Permanente toegangsmiddelen tot machines en industriële installaties) in deel 4 over vaste ladders, de aanwezigheid van een kooi als de hoogte van de ladder 3 m of meer bereikt. In dit geval ligt de hoogte waarop de kooi begint tussen 2,2 en 3 m.
  In de bouwsector worden veelal dezelfde richtlijnen toegepast.
 2. Een kooi wordt gebruikt omdat het een gevoel van veiligheid geeft. Tijdens het klimmen hebben de gebruikers niet het gevoel "dicht bij de rand" te zijn, omdat ze worden omringd door een metalen kooi. De veiligheid wordt hier dus vergroot door het mentale comfort en het geruststellende effect dat door deze fysieke "barrière" wordt gegenereerd.

Biedt een kooiladder een betrouwbare valbeveiliging?

Voor een veilige toegang tot hoogten is de beste oplossing altijd de ladder uitgerust met een verticale levenslijnrail in combinatie met een zelfvergrendelende mobiele wagen, die rechtstreeks wordt aangesloten op het harnas van de gebruiker (persoonlijke valbeveiliging). Ondanks de aanwezigheid van een kooi wordt hiermee geen valongevallen vermeden (met de gevolgen die men zich kan voorstellen). Voor noodevacuatie blijft een kooiladder echter de meest praktische oplossing omdat er geen persoonlijke uitrusting voor nodig is.

Kunnen een kooi en een verticale levenslijn op dezelfde ladder worden gebruikt?

Neen, deze combinatie is niet toegestaan ​​volgens de ISO EN 14.122 norm. De reden is simpel: het blocage-systeem van de verticale levenslijn - een zelfvergrendelende mobiele wagen verbonden met het harnas van de gebruiker - vereist een bepaalde ruimte om een ​​goede werking te garanderen bij een val. De aanwezigheid van de kooi zou daardoor kunnen voorkomen dat deze wordt geactiveerd en vormt dus een gevaar.

Voor een effectieve valbeveiliging raden we daarom aan om onze ladders met geïntegreerde levenslijn te gebruiken, zonder kooi.

Kunt u tegen de beschermkooi zelf leunen of deze vasthouden?

Dit is niet het primaire doel van de kooi, maar het technische ontwerp ervan maakt het mogelijk om deze belastingen indien nodig op te vangen. Als de gebruiker tijdens het klimmen moet rusten, bieden we optioneel opklapbare rustplatforms aan die op elke hoogte van de ladder kunnen worden geplaatst.

Wat is de relatieve kostprijs van een kooiladder?

Voor dezelfde toegangshoogte zal de prijs van een kooiladder lager zijn dan die van een trap (wat praktischer is) of een uitklapbare ladder (die discreter en veiliger zal zijn) maar groter dan die van een vaste ladder zonder kooi en relatief dicht liggen bij de prijs van een ladder met geïntegreerde levenslijn.

Wat zijn de alternatieven voor een kooiladder?

Kan een kooiladder worden gebruikt voor brandevacuatie en noodevacuatie?

Ja, maar houd er rekening mee dat een noodladder een alternatieve oplossing blijft:

 • Als er niet genoeg ruimte is voor een brandtrap (wat de voorkeursoplossing is).
 • Als esthetische en planningseisen dit vereisen.
 • Als de configuratie van het gebouw dit vereist.
 • Om kost - redenen.

Laddertoegang

Wat zijn de mogelijkheden om een ​​kooiladder te beveiligen tegen inbraak, vandalisme, inbrekers...?

 • Een veiligheidsdeur tegen het onderste gedeelte van de ladder uitgerust met een hangslot.
 • De veiligheidsdeur uitgerust met een hangslot en een extra poort om de ingang van de kooi te blokkeren.
 • Extra omhulling (geperforeerde plaat van aluminium) toegevoegd aan de buitenkant van de kooi om toegang vanaf de zijkanten te voorkomen.
 • De uitgebalanceerde uitschuifbare ladder waarmee het onderste gedeelte van de ladder omhoog kan worden geschoven en buiten bereik kan worden vergrendeld.

Wat zijn de mogelijke opties bovenaan een kooiladder ?

 • Het toegangsbalkon: opgehangen aan de gevel of een andere ondersteunende structuur, stelt de gebruiker in staat om veilig op de ladder te stappen, ongeacht de hoogte boven de grond.
 • De telescopische handgre(e)p(en): uittrekbare handgreep die de gebruiker kan vasthouden bij het betreden of verlaten van de ladder wanneer de hoogte het te bereiken niveau niet overschrijdt. Deze optie wordt vaak gebruikt bij putladders of wanneer een toegangsluik aanwezig is.
 • Verlenging van de ladderbomen, met verbreding , zodat de gebruiker zich kan vasthouden nadat de laatste sporten zijn beklommen of bij het betreden vanaf de bovenste niveau.
 • Het overstapbordes: bestaande uit ladderboom verlengingen, een platform uitgerust met borstwering en een tweede ladder. Het maakt het veilig in- en uitstappen van de ladder mogelijk wanneer men een dakrand of een andere structuur dient over te steken om op het dak zelf te komen.
 • Vrijstaande borstweringen verzwaard met gewichten worden gebruikt als collectieve valbeveiliging. Ze dienen om het toegangspad naar een ladder vanaf een plat dak of platform af te bakenen en te beveiligen.
 • Aan elke zijde van de verlengde ladderbomen kan een bortwering worden voorzien zodat de direkte omgeving van ingang naar de ladder beschermd is.
 • Zelfsluitend hek met één of twee staven zodat de toegang tot de ladder beveiligd is.

Wat zijn de mogelijkheden voor toegang tot een kooiladder op hoogte verschillend van het hoiogste niveau?

 • De 3/4 kooi: biedt zijdelingse toegang tot de ladder vanaf een balkon of een tussenverdieping.
 • Het toegangsbalkon: opgehangen aan de gevel of een andere ondersteunende structuur, stelt de gebruiker in staat om de ladder op een veilige manier te bereiken, ongeacht de hoogte boven de grond.

Wat zijn de opties om onderaan een kooiladder te betreden?

 • De uitschuifbare ladder: onderste uitschuifbare ladder die wordt gebruikt om de ladder buiten het bereik van onbevoegden te plaatsen en de begane grond vrij te maken. Het systeem van JOMY werkt met tegengewichten om een ​​gecontroleerde daling van het onderstee ladderdeel mogelijk te maken alsook het zeer simpel terug brengen van dit deel in opgehangen staat. Het uitschuiven kan op twee verschillende en combineerbare manieren worden gestart, zowel van boven- als van onderaan.
 • Veiligheidsdeur: voorzien van een hangslot, waardoor de ladder niet beklommen kan worden door de toegang tot de onderste sporten te verhinderen en, indien voorzien van een bovenste poort, ook om de toegang tot de ingang van de kooi zelf te blokkeren.
 • De 1/2 of 3/4 kooi: gebruikt als een vangrail, deze optie beveiligt zijdelingse toegang tot de ladder wanneer een zijopening moet worden gesloten. In dit geval begint de kooi dus op een hoogte van minder dan 2,2 m.

Producteigenschappen

Wat is de nuttige breedte van een kooiladder?

De nuttige breedte komt overeen met de breedte van de sporten tussen de ladderbomen. Bij JOMY leveren we standaard breedtes van 400 mm en 600 mm, maar op aanvraag zijn ook andere aangepaste afmetingen mogelijk.

Wat is de maximale belasting die een kooiladder kan weerstaan?

Een vaste ladder van JOMY doorstaat de tests en keuringen van de normen EN ISO 14122-4 en NF E85-016. De norm EN ISO 14122-4 vereist een minimale weerstand van 1,5 kN.

Wat is de hartafstand tussen de sporten van een kooiladder?

Bij een JOMY vaste ladder hebben de sporten standaard een hartafstand van 280 mm. Andere afmetingen zijn op aanvraag leverbaar.

Zijn kooiladders voorzien van antislipsporten?

Bij JOMY gebruiken we geribbelde sporten aan de boven- en onderkant om maximale grip te garanderen, zowel voor de voeten als voor de handen. Let op dit is niet bij elke fabrikant het geval.

Wat zijn de afmetingen van JOMY kooiladders?

U vindt alle afmetingen van onze ladders in de technische beschrijvingen hieronder:

Indien nodig zijn andere afmetingen op aanvraag leverbaar.

Welke soorten kooien zijn er?

Wij bieden 3 soorten kooien aan. Afhankelijk van de behoefte, situatie en technische haalbaarheid kunnen de drie varianten op dezelfde kooiladder aanwezig zijn:

 • 1/2 kooi: gebruikt wanneer een zijdelingse bescherming vereist is op een van de in- of uitgangen van de ladder.
 • 3/4 kooi: gebruikt voor zijdelingse toegang op een bepaald niveau.
 • Complete 4/4 kooi.

Wat is de maximale hoogte voor een kooiladder?

Er is geen hoogtelimiet voor een kooiladder. De norm ISO EN 14.122 (Veiligheid van machines - Permanente toegangsmiddelen tot machines en industriële installaties) vereist echter in deel 4 (met betrekking tot vaste ladders) dat een enkele ladder niet langer mag zijn dan 10 m. Boven deze hoogte moet de ladder worden verdeeld in verschillende secties van elk niet meer dan 6 m. Deze worden met elkaar verbonden door tussenliggende rustplatforms (of balkons) zodat de gebruiker veilig van het ene gedeelte naar het andere kan gaan.

In bepaalde situaties is dit niet haalbaar (vanwege de grootte van de kooi bijvoorbeeld), in dat geval adviseren we om te kiezen voor een ladder met een geïntegreerde levenslijn uitgerust met opklapbare rustplatforms.

Waarom aluminium gebruiken voor de constructie van een kooiladder?

Aluminium heeft veel voordelen ten opzichte van staal: u vindt ze allemaal op onze toegewijde pagina "Waarom aluminium? ".

Kan een kooiladder gebogen/gerond zijn?

Ja, we kunnen dit type ladder leveren.

Kan een kooiladder worden geverfd?

Ja, een lakwerk met polyester poedercoating is optioneel en is mogelijk in een RAL-kleur naar keuze.


Montage / Installatie

Op welk type muur kan een kooiladder worden bevestigd?

JOMY kooiladders kunnen op vele steunwanden gemonteerd worden. In de meeste gevallen zijn volgende methodes van toepassing:

 • Traditionele muur in goede staat: bevestiging met mechanische ankers en standaard bevestigingsbeugels.
 • Traditionele muur in matige vorm: bevestiging via chemische ankers en standaard bevestigingsbeugels.
 • Sandwichpaneel: mechanische bevestiging met klemmen aan weerszijden van de muur.
 • Bekleding en isolatie: mechanische of chemische bevestiging (afhankelijk van de toestand van de dragende muur) en gebruik van een afstandhouder - van de gecombineerde dikte van de isolatie en de bekleding - om de beugels te verbinden met de dragende muur.
 • Wand met pleisterwerk: mechanische of chemische bevestiging (afhankelijk van de toestand van de dragende muur) en gebruik van een afstandsstuk - van de gecombineerde dikte van het pleisterwerk plus isolatie indien aanwezig - om de bevestigingsbeugels te verbinden met de dragende muur.

Wat is de maximale afstand van de muur waarop een kooiladder kan worden bevestigd?

Het is mogelijk om een ​​ladder tot 1 m van de gevel te bevestigen. Dan moet wel op elke +-600 mm een speciaal ontworpen draagconstructie worden toegevoegd om de stijfheid van het geheel te garanderen.

Kan een kooiladder loodrecht op de muur worden gemonteerd?

Ja, wij leveren speciaal hiervoor ontworpen montagebeugels.

Kan een kooiladder opgehangen worden of moet deze op de grond rusten?

We bieden beugels aan die zijn uitgerust met verstevigingen waarmee de ladder aan de draagconstructie kan worden opgehangen. Uiteraard zal deze laatste in staat moeten zijn de lasten te dragen.

Hoe wordt de kooi aan de ladder bevestigd?

Via speciaal door JOMY ontworpen bevestigingsklemmen die de hoepels rechtstreeks verbinden met de ladderbomen. Ze zijn robuust, praktisch en maken het volgende mogelijk:

 • Een eenvoudige en snelle montage,
 • Kleine aanpassingen.

Biedt JOMY installatieservice?

Ja, we hebben onze eigen teams van installateurs actief vanuit België en onder toezicht van JOMY-ingenieurs.


Onderhoud

Moet een kooiladder onderhouden worden?

De ladder zelf niet maar het is aangeraden om de ankers en de toestand van de dragende muur, jaarlijks visueel te controleren, afhankelijk van de gebruiksfrequentie.

Indien nodig kan een kleine reiniging worden gedaan om omgevingsvlekken en resten te verwijderen. Dit kan worden gedaan met een hogedrukreiniger of met een gewoon huishoudelijk wasmiddel, water en een zachte spons.person_pin

Studie van uw specifieke situatie en opmeting ter plaatse.

local_shipping

Direkte verscheping vanuit onze fabriek te Wihogne, België.

build

Installatie door onze eigen techniekers, onder supervisie van de JOMY ingenieurs.

Wijzig taal en regio

Kies uw taal:
Please select your region:
Sélectionez votre région:
Kies uw regio:

Zoek op deze site

To be implemented test

Ga naar online winkel

To be implemented test

Log in

U bent niet ingelogd. U kan inloggen met uw Google account.

Sign in

U bent ingelogd

U bent ingelogd als: .

Sign out

Log in mislukt

Er is iets fout gegaan. We hebben uw aanvraag niet ontvangen. Probeer uw aanvraag opnieuw in te dienen of neem rechtstreeks contact met ons op.. U bent niet ingelogd.

Sitemap

Navigatie breadcrumb

U bent hier: Onthaal > Producten > Ladders > Kooiladders